Posted by on 24 marca 2017

Dawno temu wymyślono powiedzenie, mówiące że „człowiek staje się tym, co je”. Nie należy traktować go dosłownie, ale jego treść znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych. Dieta i zdrowie są ze sobą nierozerwalnie połączone. Właściwa ilość składników odżywczych w pożywieniu zapewnia człowiekowi energię na odpowiednie funkcjonowanie przez cały dzień. Pokarm z mnóstwem chemicznych dodatków potrafi natomiast zepsuć nastrój i wywołać niemiłe efekty trawienne. To, co znajduje się na talerzu, ma też ogromny wpływ na cerę czy włosy i paznokcie. Odpowiednie zasoby mikro- i makroelementów są niezbędne dla działania wszystkich organów ciała, a ich brak może być powodem groźnych chorób. Badacze odkryli m.in. szkodliwy wpływ na zdrowie tłuszczów nasyconych, czerwonego mięsa czy węglowodanów prostych, spożywanych w nadmiarze. Spożywanie produktów o nieodpowiednim indeksie glikemicznym powoduje odkładanie się zapasów energii w postaci powszechnie nielubianej „oponki” na brzuchu, a także powoduje otłuszczenie narządów wewnętrznych .

Posted in: Bez kategorii