Posted by on 4 grudnia 2018

Artykuł Fuchsa i in. (Wydanie z 11 maja) na temat związku między spożyciem alkoholu a umieralnością wśród kobiet powinno uspokoić kobiety, szczególnie kobiety zagrożone chorobą wieńcową, które piją. Wydaje się, że takie kobiety czerpią najwięcej korzyści z korzystnego działania alkoholu, który jest już znany mężczyznom. Konsumpcja alkoholu przez mężczyzn jest kardioprotekcyjna w dużej mierze ze względu na wzrost poziomu lipoprotein o dużej gęstości (HDL) w surowicy, 2 natomiast palenie papierosów ma szkodliwy wpływ na poziomy HDL w surowicy.
Standardowy wywiad dietetyczny zastosowany w klinice badań lipidowych w naszym szpitalu umożliwił nam rozszerzenie tych obserwacji u mężczyzn na kobiety zagrożone chorobą niedokrwienną serca. Doświadczeni dietetycy szacowali dzienne spożycie alkoholu w grupie 631 pacjentów z hipercholesterolemią (272 kobiet i 359 mężczyzn), z których 44 procent miało chorobę wieńcową. Poziomy lipoprotein w surowicy podano jako średnią z dwóch próbek surowicy, mierzonych w standardowych warunkach.33% kobiet nie było obojętnych, 64% było lekkostrawnych (do 30 g dziennie), a 5 procent było cięższe osoby pijące (ponad 30 g dziennie). Piętnaście, 64 i 21 procent mężczyzn to osoby niepijące, osoby pijące średnio i średnio intensywnie oraz osoby pijące. Najwyższe poziomy HDL obserwowano u cięższych osób pijących, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Korzystając z modelu regresji, który jednocześnie oszacował wpływ spożycia alkoholu i palenia papierosów, oszacowaliśmy wzrost o 3,5 mg HDL na decylitr (95% przedział ufności, 1,3 do 5,6) na każde 10 g spożycia alkoholu dziennie u kobiet. Odpowiednia ocena u mężczyzn wynosiła 1,1 mg na decylitr (95% przedział ufności, 0,5 do 1,6), co jest podobne do wcześniejszych obserwacji.2 Natomiast palenie było związane z niższymi poziomami HDL u obu kobiet (7,8 mg na decylitr mniejszy u palaczy 95-procentowy przedział ufności, 4,2 do 11,3) i mężczyźni (3,8 mg na decylitr mniejszy u palaczy, przedział ufności 95%, 2,7 do 4,8). Dodatkowa korekta stężenia triglicerydów w surowicy nie zmieniała wpływu picia alkoholu i palenia na poziom HDL. Wygląda na to, że zachęcanie kobiet zagrożonych chorobą niedokrwienną serca do powstrzymania się od palenia jest bardziej korzystne niż odwodzenie ich od spożywania alkoholu.
Eric JG Sijbrands, MD
Augustinus HM Smelt, MD, Ph.D.
Rudi GJ Westendorp, MD, Ph.D.
Szpital Uniwersytecki, 2300 RC Leiden, Holandia
3 Referencje1. Fuchs CS, Stampfer MJ, Colditz GA, i in. Spożycie alkoholu i śmiertelność wśród kobiet. N Engl J Med 1995; 332: 1245-1250
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Gaziano JM, Buring JE, Breslow JL, i in. Umiarkowane spożycie alkoholu, podwyższony poziom lipoprotein o dużej gęstości i jego podfrakcje oraz mniejsze ryzyko zawału mięśnia sercowego. N Engl J Med 1993; 329: 1829-1834
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Sijbrands EJ, Westendorp RG, Hoffer MJ, i in. Wpływ insulinooporności, allelu apoE2 i palenia na połączone hiperlipidemię. Arterioscler Thromb 1994; 14: 1576-1580
Crossref MedlineGoogle Scholar
Fuchs i współpracownicy zgłaszają, że osoby pijące umiarkowanie lub umiarkowanie mają pewną przewagę w zakresie przeżycia nad osobami niepalącymi Ich dane sugerują, że spożywanie tego, co można uznać za homeopatyczne ilości alkoholu (tj. Kilka gramów dziennie) jest korzystne. Czy te wyniki są prawdziwe, czy też odzwierciedlają arbitralne rozwarstwienie grupy lekkich poideł w kilku podgrupach. Czy byłoby rozsądniej i bezpieczniej połączyć najniższe trzy kategorie konsumpcji alkoholu, tworząc bardziej realistyczną grupę kobiet, które spożywają mniej niż 5 g alkoholu dziennie.
W Tabeli 2 artykułu, w którym nie ma osób z grupy kontrolnej, krzywe w kształcie litery J odnotowano dla kilku chorób, w tym dwóch znanych z tego, że wiążą się ze zwiększonym spożyciem alkoholu: śmierć z zewnętrznych obrażeń i śmierć z marskości wątroby. Byłoby warto ponownie przeanalizować dane po połączeniu najniższych trzech kategorii konsumpcji w jedną grupę linii podstawowej kobiet spożywających mniej niż 5 g alkoholu dziennie. Krzywe w kształcie litery J mogą zniknąć, wraz z pokusą, by duża grupa nieuczęszczających w energię mogła stać się pijakami.
Albert B. Lowenfels, MD
New York Medical College, Valhalla, NY 10595
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Do redakcji: Sijbrands i współpracownicy dostarczają dalszych dowodów na ochronny wpływ picia alkoholu i szkodliwego wpływu palenia na poziomy lipoprotein w surowicy. Ich wyniki są zgodne z naszymi wynikami, które pokazują, że wśród kobiet korzyści związane ze śmiercią związane z piciem do umiarkowanego picia są w dużej mierze ograniczone do kobiet z czynnikami ryzyka choroby niedokrwiennej serca (definiowanymi jako historia nadciśnienia lub cukrzycy, palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, zawał mięśnia sercowego u rodzica poniżej 60 lat i wskaźnik masy ciała [waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach]> 29,0). W przypadku kobiet, które nie miały sercowych czynników ryzyka, nie zaobserwowaliśmy znaczącej śmiertelności związanej z lekkim lub umiarkowanym piciem.
Dr Lowenfels kwestionuje związek między stosunkowo lekkim piciem (1,5 do 4,9 g alkoholu dziennie) przy znacznym zmniejszeniu śmiertelności wśród kobiet. W porównaniu z mężczyznami, kobiety mają wyższe stężenia alkoholu we krwi dla danej ilości spożywanego alkoholu, są bardziej podatne na alkoholową chorobę wątroby, 2,3 i jak zauważają Sijbrands i współpracownicy, mają podobny wzrost poziomu HDL przy znacznie niższym poziomie alkoholu konsumpcja.
Dr Lowenfels wyraża także zaniepokojenie kategoryzacją spożycia alkoholu. Jak stwierdzamy w naszym artykule, wszystkie kategorie spożycia alkoholu zostały ustalone przed analizą jakichkolwiek danych. Ponadto, aby poruszyć kwestię nastawienia wynikającego z takiej kategoryzacji, przeprowadziliśmy analizy, w których spożycie alkoholu było mierzone w sposób ciągły, bez jakiejkolwiek potencjalnie arbitralnej kategoryzacji. Ta zmienna ciągła została wprowadzona do modelu wielowymiarowego jako terminy liniowe i kwadratowe (alkohol i alkohol2). Jak wcześniej pokazano, 3 był ujemny współczynnik regresji dla terminu liniowego (. = -1,3 × 10-2, P = 0,02) i współczynnik dodatni dla terminu kwadratowego (. = 4,9 × 10-4, P = 0,001) – wyniki zgodne z relacją w kształcie litery U lub J. Niezależnie od kategorii, które można wybrać, zaobserwowaliśmy u-kształtną zależność pomiędzy poziomem spożywanego alkoholu a ogólną śmiertelnością wśród kobiet.
Wreszcie, nie zgadzamy się z dr Lowenfels, że nasze wyniki zachęcą dużą grupę nieuczęszczających do konsumpcji, aby stać się pijącymi. Zaobserwowaliśmy, że picie alkoholu od umiarkowanego do umiarkowanego wiązało się z korzyścią z powodu śmierci tylko u kobiet z czynnikami ryzyka choroby nie
[hasła pokrewne: złamanie rzepki, glistnik jaskółcze ziele wyciąg na kurzajki, uczulenie na tytan ]

Powiązane tematy z artykułem: glistnik jaskółcze ziele wyciąg na kurzajki uczulenie na tytan złamanie rzepki

Posted by on 4 grudnia 2018

Artykuł Fuchsa i in. (Wydanie z 11 maja) na temat związku między spożyciem alkoholu a umieralnością wśród kobiet powinno uspokoić kobiety, szczególnie kobiety zagrożone chorobą wieńcową, które piją. Wydaje się, że takie kobiety czerpią najwięcej korzyści z korzystnego działania alkoholu, który jest już znany mężczyznom. Konsumpcja alkoholu przez mężczyzn jest kardioprotekcyjna w dużej mierze ze względu na wzrost poziomu lipoprotein o dużej gęstości (HDL) w surowicy, 2 natomiast palenie papierosów ma szkodliwy wpływ na poziomy HDL w surowicy.
Standardowy wywiad dietetyczny zastosowany w klinice badań lipidowych w naszym szpitalu umożliwił nam rozszerzenie tych obserwacji u mężczyzn na kobiety zagrożone chorobą niedokrwienną serca. Doświadczeni dietetycy szacowali dzienne spożycie alkoholu w grupie 631 pacjentów z hipercholesterolemią (272 kobiet i 359 mężczyzn), z których 44 procent miało chorobę wieńcową. Poziomy lipoprotein w surowicy podano jako średnią z dwóch próbek surowicy, mierzonych w standardowych warunkach.33% kobiet nie było obojętnych, 64% było lekkostrawnych (do 30 g dziennie), a 5 procent było cięższe osoby pijące (ponad 30 g dziennie). Piętnaście, 64 i 21 procent mężczyzn to osoby niepijące, osoby pijące średnio i średnio intensywnie oraz osoby pijące. Najwyższe poziomy HDL obserwowano u cięższych osób pijących, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Korzystając z modelu regresji, który jednocześnie oszacował wpływ spożycia alkoholu i palenia papierosów, oszacowaliśmy wzrost o 3,5 mg HDL na decylitr (95% przedział ufności, 1,3 do 5,6) na każde 10 g spożycia alkoholu dziennie u kobiet. Odpowiednia ocena u mężczyzn wynosiła 1,1 mg na decylitr (95% przedział ufności, 0,5 do 1,6), co jest podobne do wcześniejszych obserwacji.2 Natomiast palenie było związane z niższymi poziomami HDL u obu kobiet (7,8 mg na decylitr mniejszy u palaczy 95-procentowy przedział ufności, 4,2 do 11,3) i mężczyźni (3,8 mg na decylitr mniejszy u palaczy, przedział ufności 95%, 2,7 do 4,8). Dodatkowa korekta stężenia triglicerydów w surowicy nie zmieniała wpływu picia alkoholu i palenia na poziom HDL. Wygląda na to, że zachęcanie kobiet zagrożonych chorobą niedokrwienną serca do powstrzymania się od palenia jest bardziej korzystne niż odwodzenie ich od spożywania alkoholu.
Eric JG Sijbrands, MD
Augustinus HM Smelt, MD, Ph.D.
Rudi GJ Westendorp, MD, Ph.D.
Szpital Uniwersytecki, 2300 RC Leiden, Holandia
3 Referencje1. Fuchs CS, Stampfer MJ, Colditz GA, i in. Spożycie alkoholu i śmiertelność wśród kobiet. N Engl J Med 1995; 332: 1245-1250
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Gaziano JM, Buring JE, Breslow JL, i in. Umiarkowane spożycie alkoholu, podwyższony poziom lipoprotein o dużej gęstości i jego podfrakcje oraz mniejsze ryzyko zawału mięśnia sercowego. N Engl J Med 1993; 329: 1829-1834
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Sijbrands EJ, Westendorp RG, Hoffer MJ, i in. Wpływ insulinooporności, allelu apoE2 i palenia na połączone hiperlipidemię. Arterioscler Thromb 1994; 14: 1576-1580
Crossref MedlineGoogle Scholar
Fuchs i współpracownicy zgłaszają, że osoby pijące umiarkowanie lub umiarkowanie mają pewną przewagę w zakresie przeżycia nad osobami niepalącymi Ich dane sugerują, że spożywanie tego, co można uznać za homeopatyczne ilości alkoholu (tj. Kilka gramów dziennie) jest korzystne. Czy te wyniki są prawdziwe, czy też odzwierciedlają arbitralne rozwarstwienie grupy lekkich poideł w kilku podgrupach. Czy byłoby rozsądniej i bezpieczniej połączyć najniższe trzy kategorie konsumpcji alkoholu, tworząc bardziej realistyczną grupę kobiet, które spożywają mniej niż 5 g alkoholu dziennie.
W Tabeli 2 artykułu, w którym nie ma osób z grupy kontrolnej, krzywe w kształcie litery J odnotowano dla kilku chorób, w tym dwóch znanych z tego, że wiążą się ze zwiększonym spożyciem alkoholu: śmierć z zewnętrznych obrażeń i śmierć z marskości wątroby. Byłoby warto ponownie przeanalizować dane po połączeniu najniższych trzech kategorii konsumpcji w jedną grupę linii podstawowej kobiet spożywających mniej niż 5 g alkoholu dziennie. Krzywe w kształcie litery J mogą zniknąć, wraz z pokusą, by duża grupa nieuczęszczających w energię mogła stać się pijakami.
Albert B. Lowenfels, MD
New York Medical College, Valhalla, NY 10595
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Do redakcji: Sijbrands i współpracownicy dostarczają dalszych dowodów na ochronny wpływ picia alkoholu i szkodliwego wpływu palenia na poziomy lipoprotein w surowicy. Ich wyniki są zgodne z naszymi wynikami, które pokazują, że wśród kobiet korzyści związane ze śmiercią związane z piciem do umiarkowanego picia są w dużej mierze ograniczone do kobiet z czynnikami ryzyka choroby niedokrwiennej serca (definiowanymi jako historia nadciśnienia lub cukrzycy, palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, zawał mięśnia sercowego u rodzica poniżej 60 lat i wskaźnik masy ciała [waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach]> 29,0). W przypadku kobiet, które nie miały sercowych czynników ryzyka, nie zaobserwowaliśmy znaczącej śmiertelności związanej z lekkim lub umiarkowanym piciem.
Dr Lowenfels kwestionuje związek między stosunkowo lekkim piciem (1,5 do 4,9 g alkoholu dziennie) przy znacznym zmniejszeniu śmiertelności wśród kobiet. W porównaniu z mężczyznami, kobiety mają wyższe stężenia alkoholu we krwi dla danej ilości spożywanego alkoholu, są bardziej podatne na alkoholową chorobę wątroby, 2,3 i jak zauważają Sijbrands i współpracownicy, mają podobny wzrost poziomu HDL przy znacznie niższym poziomie alkoholu konsumpcja.
Dr Lowenfels wyraża także zaniepokojenie kategoryzacją spożycia alkoholu. Jak stwierdzamy w naszym artykule, wszystkie kategorie spożycia alkoholu zostały ustalone przed analizą jakichkolwiek danych. Ponadto, aby poruszyć kwestię nastawienia wynikającego z takiej kategoryzacji, przeprowadziliśmy analizy, w których spożycie alkoholu było mierzone w sposób ciągły, bez jakiejkolwiek potencjalnie arbitralnej kategoryzacji. Ta zmienna ciągła została wprowadzona do modelu wielowymiarowego jako terminy liniowe i kwadratowe (alkohol i alkohol2). Jak wcześniej pokazano, 3 był ujemny współczynnik regresji dla terminu liniowego (. = -1,3 × 10-2, P = 0,02) i współczynnik dodatni dla terminu kwadratowego (. = 4,9 × 10-4, P = 0,001) – wyniki zgodne z relacją w kształcie litery U lub J. Niezależnie od kategorii, które można wybrać, zaobserwowaliśmy u-kształtną zależność pomiędzy poziomem spożywanego alkoholu a ogólną śmiertelnością wśród kobiet.
Wreszcie, nie zgadzamy się z dr Lowenfels, że nasze wyniki zachęcą dużą grupę nieuczęszczających do konsumpcji, aby stać się pijącymi. Zaobserwowaliśmy, że picie alkoholu od umiarkowanego do umiarkowanego wiązało się z korzyścią z powodu śmierci tylko u kobiet z czynnikami ryzyka choroby nie
[hasła pokrewne: złamanie rzepki, glistnik jaskółcze ziele wyciąg na kurzajki, uczulenie na tytan ]

Powiązane tematy z artykułem: glistnik jaskółcze ziele wyciąg na kurzajki uczulenie na tytan złamanie rzepki