Posted by on 24 marca 2017

W naturze występują produkty, które dostarczają ponadprzeciętnych ilości składników odżywczych, pomagają zapobiegać chorobom, a ponadto są lekkostrawne. Nazywa się je superżywnością, a poniższy artykuł opisze kilka przykładów. Pierwszym z nich będzie dynia. Jest ona bogatym źródłem witaminy A, błonnika i karotenoidów. Jej regularne spożywanie pomaga chronić organizm przed chorobami serca, oczu i nowotworami. Można przygotować na jej bazie zupę – krem, sos do makaronu czy ciasta i placki. Inny z takich produktów to jarmuż. Dostarcza on białko, wapń, błonnik, fosfor, cynk, żelazo i magnez. Posiada również działanie przeciwutleniające, przydatne dla profilaktyki nowotworów. Jest on również źródłem witamin. Dieta i zdrowie mogą być wzbogacone również dzięki orzechom włoskim. Pomagają one zmniejszyć apetyt, a więc są najlepszym pomysłem dla osób odchudzających się lub z tendencją do tycia. Warto wspomnieć również o miodzie, który może być doskonałym dodatkiem do zdrowych koktajli. Spożywanie regularnie niewielkich jego ilości wpłynie pozytywnie na kondycję organizmu.

Posted in: Bez kategorii